Anoniem (49 jaar): ‘Op een dag kon ik alleen functioneren dankzij alcohol’

‘Er moest iets gebeuren, want het lukte me zelf niet om van goede voornemens naar actie te komen, om echt te stoppen met drinken. Een tijd lang kon ik goed functioneren ondanks alcohol, maar dat was omgeslagen naar goed functioneren dankzij alcohol.

Het uit de hand lopen van mijn alcoholgebruik speelde al een paar jaar. Op een bepaald moment ben ik, door een samenloop van omstandigheden, afgegleden. Dat heeft een jaar geduurd. Ik hoopte dat het beter zou gaan maar dat werd het niet. Praten over mijn verslaving deed ik niet, daarmee maak je het probleem groter, vind ik. Er was maar een kleine kring om me heen die wist dat ik een probleem had met alcohol. Ik ben zelf online gaan zoeken naar klinieken omdat ik de hele dag ziek was. Wat me over de streep trok om voor Rodersana te kiezen waren de positieve reviews.

Angst voor onbekende plek

Ik heb een autistische natuur. Daarom ben ik niet graag op plekken die ik niet ken. In eerste instantie dacht ik dat een opname van vier weken niet te doen was en dat ik beter voor een detox kon kiezen in combinatie met ambulante zorg. De kliniek was zo prettig dat ik wilde blijven. De ruimtes zijn licht en open en vanuit mijn kamer keek ik op de bosrand. Ook was ik aangenaam verrast door de deskundigheid en de vriendelijkheid van het personeel: van degenen die de kamer schoonmaakten tot de begeleiders.

Humor maakt traject minder zwaar

Bij Rodersana vond ik het heel fijn om met lotgenoten te praten. Ze waardeerden me om wie ik ben, dat gaf me zelfvertrouwen. We konden zelfs lachen met elkaar; dat maakte het af en toe wat lichter. Humor is voor mij een belangrijk middel om zaken te relativeren. Zo’n traject is toch best zwaar.

Ik was verrast dat ik niet meer last had van ontwenningsverschijnselen. Ik dacht telkens: “Dat moet nog komen”. In de kliniek was het best makkelijk om niet te drinken. Thuis vond ik dat lastiger. Je komt toch terug in een gebruikersruimte: in je koelkast lag drank, op je bank dronk je. Ik probeer niet te steng te zijn voor mezelf. “Je mag alles, je mag alleen niet drinken.” Zo sta ik erin. Met die mindset houd ik het goed vol.

Verleidingen

Ik ben kastelein en heb mijn eigen horecabedrijf. Tijdens mijn verblijf bij Rodersana, vroeg ik me wel af of ik daar mee door kon gaan. Ik word natuurlijk elke dag omringd door drank. Het gaat goed omdat ik het verkopen van een drankje zie als een transactie. Als je in een cd-winkel werkt, kan je ook een cd verkopen van een band die je niet kent of zelfs slecht vindt. Omdat ik goed op mijn netvlies heb hoe ik elke dag leed onder mijn verslaving, kom ik niet in de verleiding om weer te gaan drinken.’