Roberto (56 jaar): ‘Een verslaving slaat niemand over’

‘Ik kamp al ruim vijftien jaar met angststoornissen waar ik antidepressiva voor slik. Hiernaast kreeg ik Xanax voorgeschreven. Dit middel zou de werking van de antidepressiva moeten versterken. Maar ik voelde me hier alleen maar beroerder door en ontwikkelde een alcoholprobleem.

Xanax is ontzettend verslavend, weet ik inmiddels. Het is eigenlijk misdadig dat ik het zo makkelijk kreeg voorgeschreven. Begin dit jaar stapte ik naar de huisarts, aanvankelijk voor mijn overmatige drankgebruik. Hij verwees me door naar Rodersana. Eerst moest ik afkicken van de Xanax. Dat mag je niet thuis op eigen houtje doen, dat is te gevaarlijk.

De detox is probleemloos verlopen. En toen ik van die rommel (Xanax) af was, bleek ik ook veel minder behoefte te hebben aan alcohol. Wel ben ik erg verslavingsgevoelig, dus ik haal geen drank in huis.

Rodersana was voor mij een openbaring. Je vindt er mensen van alle rangen en standen. Een verslaving slaat niemand over. Medicijnverslaafden zoals ik waren wel in de minderheid. Maar het schijnt dat er steeds meer mensen afhankelijk zijn van pijnstillers zoals oxycodon.

Ik ben er met open vizier ingegaan en heb me helemaal overgegeven aan de behandeling. Je wordt de hele dag beziggehouden: (groeps)therapie, wandelen in de bossen. Vooral mindfulness is me goed bevallen; via een app mediteer ik nog steeds. Met mijn lotgenoten heb ik gelachen en gehuild. Een paar spreek ik er nog steeds. Je hebt toch samen een bijzondere ervaring gedeeld.

Het gaat goed met me. Ik zal vermoedelijk altijd aan de antidepressiva moeten blijven omdat die angststoornissen deel van mij zijn. Maar die verslaving aan Xanax en het te veel drinken zijn gelukkig verleden tijd. Eens in de twee weken ga ik naar een meeting. Daar komt ook een man die al twaalf jaar clean is. Je moet altijd waakzaam blijven.’


Net als Roberto hulp nodig bij een medicijnverslaving? Door middel van een gedoseerde afbouw helpen we jou met het gebruik van de medicijnen te stoppen, waarna we zorgvuldig de achtergronden en de problematiek, die ten grondslag liggen aan het ontstaan van jouw medicijnverslaving, onderzoeken. De behandeling wordt volledig op jou afgestemd. Op grond van de vorderingen en resultaten wordt stap voor stap de behandeling bijgesteld. Bij terugval kun je dag en nacht, 7 dagen per week contact met ons opnemen.